Skriv ut recept Skriv ut recept

En  perfekt sommarrätt, som numera kan lagas et stor del av året med bra jordbubbar. Det är lätt att laga och det finns många ingredienser, men det mesta är vardagssmaker som du har nära dig. Alldeles utmärkt bjudmat och förträffligt med ett bra mousserande vin.
Det här behöver du till sex personer:
1/2 dl finhackade rensade jordgubbar.1 kg jordgubbar rensade och försiktigt tillplattade
1 matsked strösocker
1 bunt finhackad gräslök
1 dl finhackad lök
1/2 dl finhackad röd paprika
1/2 dl grön gurka, skalad utan kärnor och därefter finhackad.
1 grön gurka utan skal och kärnor (halvera på längden och gröp ut kärnorna) Skiva gurkan i 1 cm tjocka skivor
2 matskedar mandelolja
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl rostade mandelflarn
1 dl färska dragonblad
några körvelblad till dekoration
1/2 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Steg 1
Blanda samman de hela jordgubbarna, lök, paprika gurka, vitlök, dragion, vinäger, olivolja och socker i en salladsskål. Blanda och krossa försiktigt med dina händer. Täck med platsfolie och ställ i kylen över natten.
Steg 2
Lägg jordgubbsblandningen i en matberedare och kör den helt slät. Tycker du att den behöver bli tunnare så läng med lite vatten och kör igen till dess att den blir slät. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet.
Steg 3
Blanda samman de hackade jordgubbarna, gräslök, gurka och mandelolja i en skål och blanda försiktigt samman.
Steg 4:
Dela upp blandningen i sex soppskålar. Strö över lite rostad mandel på toppen. Häll den kalla soppan över och dkorera med lite körvel och servera direkt.