Dubbel choklad cheesecake
Och dessutom inte särskilt svårt att laga. Man brukar skämtsamt kalla cheese cake för garderobsmatlagning eftersom du i princip inte behöver vare sig spis eller ugn. Men du behöver frys och kylskåp så där faller väl garderobstanken i alla fall. Gott är det under alla omständigheter och prova det gärna med ett litet glas espressolikör. Garanterat supergott.
Detta behöver du:
200 gram chokladkex
80 gram smör
1 dl kallt vatten
5 teskedar gelatinpulver
500 gram cream cheese (typ Philadelphia)
1 1/2 dl pudersocker
1 dl mjölk
150 gram smält vit choklad
150 gram smält mörk choklad
5 dl vispgrädde
100 gram riven mjölkchoklad
chokladpulver till dekoration vid serveringen
Så här gör du:
Smörj en pajform som är ca 25 cm i diameter. Kör kexen till mjöl i matberedare. Flytta till en skål och tillsätt smöret som du smält. Blanda ihop det till en deg och tryck ut det jämnt i botten på pajformen. Kyl det i minst 20 minuter eller tills att det känns alldeles fast.
Lägg vattnet i en mikrougnsäker form. Strö över gelatinet. Låt stå i en minut. Kör det i mikrougnen på maxeffekt i 30 sekunder. Ställ åt sidan i minst 15 minuter.
Vispa samman cream cheese socker och mjölk tills det är jämnt och mjukt. Tillsätt gelatinet och blanda samman. Dela i två skålar med lika mycket av ostmassan i varje. Rör ner den smälta vita chokladen i den ena skålen och den smälta mörka chokladen i den andra.
Vispa upp grädden till ett fast skum. Vänd försiktigt ner hälften av grädden i den vita ostchokladen och den andra hälften i den mörka ostchokladen. Bred ut den mörka chokladmassan över pajbotten i formen. Ställ in i frysen under ca 10 minuter eller till dess att du känner att ytan är hård på chokladen. Bred försiktigt ut den vita chokladmassan över den mörka. Täck med folie och ställ i kylskåp över natten.
Vid servering riv mjölkchokladen över ostkakan och strö försiktigt lite chokladpulver på toppen.
Lätt som en plätt.