Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har just besökt Newcastle och fångat ett lysande recept. En liten förrätt som bara är superb med ett doftrikt vitt vin. Helt enkelt livsnödvändigt. Custard betyder egentligen vaniljsås i sin översättning, men det finns ingen vanilj i detta så vi väljer att behålla det engelska namnet.
Detta behöver du till sex som förrätt:
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
200 gram riven parmesan (riv den just innan du ska laga till detta. Riven parmesan går sin väg på 7 minuter)
4 stora äggulor
1 nypa kajennpeppar
24 ansjovisfiléer
12 skivor vitt formbröd utan kanter och delade på mitten.
smör
salt, vitpeppar
Så här gör du:
Blanda mjölken med grädden och allt utom två mnatskedar parmesan i en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och rör hela tiden till dess att osten smält fullständigt. Ta av värmen och låt svalna helt. Rör i äggulorna under kraftig omrörning en i sänder. tillsätt sist lite salt, vipeppar och nypan kjaenn.
Värm ugnen till 150 grader. Smörj 6 portionsformar med smör. Fördela röran mellan skålarna. Häll kokande vatten i vattenbad i ugnen (t.ex. i braspannan) Ställ sedan skålarna med oströran i vattnet i ugnen. Täck med metallfolie och låt baka i 20 minuter eller till dess att röran stelnat.
Ta ut skålarna ur ugnen och sätt på grillen i ugnen.
Blanda ansjovis och smör till en pasta och bred på hälften av bröden. Lägg osmort bröd över och tryck samman. Stek i stekpanna eller helst grillpanna. Lägg bröden i den varma pannan och lägg en tyngd över, t.ex en mindre stekpanna. När de fått färg så upprepa på andra sidan. Finast blir det som sagt om du gör det i en grillpanna som ger fint mönster på brödet.
Strö över den resterande parmesanen i skålarna och sätt ett par minuter under grillen så att de får färg. Servera direkt med ljumna ansjovis toasten.