Tomat och zuccini gratäng
Enkel och god vegetarisk rätt som du kan äta som självständig måltid eller som tiillbehör till fisk eller kött. Lätt att göra och mycket goda smaker.
Detta behöver du:
2 stora zucchini som du skär på hälften på längden och sedan skivar i halvcentimeter tjocka halvmåneskivor.
1 gul lök skalad, halverad och sedan skivad i lövtunna skivor
1 burk krossade tomater där du silar bort så mycket vatten som möjligt
1 dl grönsaksfond (Blanda 3 cl koncentrat med 7 clvitt vin)
2 finhackade vitlöksklyftor
Olivolja och en ugnspanna typ teflon som det inte fastnar i1 dl riven smakrik ost typ Kvibille Cheddar
2 matskedar ströbröd
1/2 tesked oregano
1/2 tesked basilika
1 kryddmåt nymald svartpepar
1 tesked finhackad persilja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en ugnsform med lite olivolja. I en medelstor skål blandar du ströbröd, ost, kryddor och lite salt (tänk på att grönsaksfonden också är salt). Lägg zucchini skivorna i botten av skålen jämnt placerade. Toppa med löken. Blanda i en skål tomater, fond och vitlök och häll över zucchini och lök. Strö försiktigt över ost och ströbrödsröran och droppa över olivolja. Täck med folie eller lock och baka i ugnen i ca 45 minuter eller till dess zucchinin är mjuk.