En riktig köttfärssås
Det tar lite längre tid än att blanda burktomater och köttfärs, men så blir resultatet nästan onödigt gott. Och du kan presentera familj, vänner och gäster en köttfärssås till pastan som får dem att tappa hakan. Passar bra till fredagsmyset eller varför inte bjuda på vardagsmat i lite festskrud till middagsgästerna.
Detta behöver du till 4 personer
Pasta efter aptit (ta ett paket torkad Tagliatelle eller Pappardelle räcker till fyra normalhungriga vuxna. Men det vet du bäst…en tonåring kan rubba balansen så ta pasta så att alla blir nöjda.)
400 gram oxfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot (stor annars två små)
1 matsked tomatpuré
1 matsked koncentrerad flytande oxbuljong
1 tesked balsam vinäger
1 tesked senap
2 dl rött vin.
Persilja
Olivolja till stekning
Parmesan att riva över
Salt och peppar.
Till sallad:
Tomater med smak
Rödlök
olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Finhacka gul lok, vitlök och morot.Fräs lök, vitlök och morot i olja till dess löken blivit mjuk, men inte fått färg. Tillsätt tomatpuré, vinäger, senap, fond och vin. Koka samman och reducera till häften.
Stek köttfärsen så att den får färg. Vänd den reducerade blandningen ner i köttfärsen. Rör om så det blandar sig ordentligt. Låt sjuda så att det blandas ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Medan det sjuder koka pastan en minut kortare än vad som sägs på förpackningen ,i saltat vatten. Häll av i durkslag och häll pastan tillbaka i kastrullen. Häll över kött färsen och blanda ordentligt med pastan utan att ha kastrullen på spisen. Låt vila någon minut och rör om igen. Servera i djup tallrik och strö över finhackad persilja. Riv över lite lagrad parmesan. Servera med en ny tomatsallad med tomat, hackad rödlök, lite olja och salt och peppar.