Skriv ut recept Skriv ut recept

En av våra favoriter och ett måste på julens bord av godsaker. Passar dessutom förträffligt med ett glas madeira..
Detta behöver du:
250 g smör
0,5 dl apelsinmarmelad av engelsk typ
1 matsked hackade pomeeransskal
1 matsked hackade torkade aprikoser
2 dl socker
3 ägg – ett i taget
4 dl vetemjöl (inget bakpulver)
4 dl ljusa russin
100 g mandel
Så här gör du:
Smält smöret över svag värme i en rostfri stor kastrull. Klicka i marmelad, lägg i pomerans och aprikoser och rör sedan om. Medan smöret svalnar så smörjer och bröar du en 2-liters kakform. Värm ugnen till 150 grader. Rör ner sockret i kastrullen och sedan ett ägg i sänder under mycket kraftig omrörning. Blanda ner mjölet samtidigt med russin och hela mandlar. Rör ihop smeten ordentligt och lägg den i den smorda formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt kakan kallna, slå sedan in den i folie. Den behöver minst 2 dagar för att mogna för att få rätt smak och konsistens. Till kakan läppjar du på en madeira – Leacock Saint John (7827) 119,-. Alldeles underbart gott.