Skriv ut recept Skriv ut recept

Entrecote med rödvinssvampsås

Klassisk franskinspirerad kötträtt med mycket smaker.

Detta behöver du till fyra:
4 Entrecote biffar
1 msk smör
1 msk olja

3 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liter stora champinjoner, skurna i skivor
1 tsk lakritspulver
1 dl rött vin
2 1/2 dl färdigblandad oxfond
2 timjankvistar
1 msk majsmjöl
2 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Så här gör du:
Krydda köttbitarna runt om och låt dem vila i rumstemperatur.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek köttet 4 minuter på varje sida. Lägg köttet åt sidan och täck med aluminiumfolie.
Sänk värmen och lägg i lök, vitlök och svamp i stekpannan. Stek under omrörning 3 minuter. Tillsätt vinet, hälften av fonden, timjan, lakritspulver och lite salt och peppar. Öka värmen och låt koka i 7 minuter. Rör och var noga med att skrapa botten på stekpannan så att inget fastnar.
Blanda resten av fonden med majsmjölet i en liten skål och blanda väl. Rör ner majsmjölsblandningen i svampsåsen och koka i en minut under omrörning. Lägg tillbaka köttet i stekpannan på svampröran. När köttet känns varmt så servera kött med en sked svamp på toppen med lite hackad persilja.