Potatisgratäng med lök och varmrökt lax

En lite annorlunda variant på en potatisgratäng som gör att du kan ha den som e egen rätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
Detta behöver du till fyra:
1 msk koncentrerad hummerfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
15 cl mjölk
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk finhackat skal från ett rött äpple

1 lagerblad
1 msk dijonsenap
50 g smör
800 g potatis, skalad och i tunna skivor
2 purjolökar, i tunna skivor
200 g varmrökt lax utan skinn och ben
125 g riven Cheddarost
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Lägg fond, vitt vin, grädde, mjölk, lagerblad, äppelskal och senap i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Ta kastrullen av värmen när det kokat upp och lägg på ett lock.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda skivad potatis med purjolöken och den varmrökta laxen som du smular sönder.
Smörj en ugnsfast form med smör och spara resterande smör.
Sprid ut potatisblandningen jämnt i formen. Salta och peppra. Klicka ut smöret ovanpå blandningen.
Häll över gräddblandningen och strö över osten. Täck med aluminiumfolie.
Sätt mitt i ugnen i 30 minuter. Ta därefter av folien och låt bakas ytterligare 45 minuter. Behövs det så får du ösa lite sås över potatisen eller trycka ner bitar som tittar upp under bakningen. Låt svalna 15 minuter innan servering.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner