Skriv ut recept Skriv ut recept

Färska rödbetor med hallon och mynta

,

En vegetarisk liten rätt som fungerar som egen rätt eller som tillbehör till både kött och fisk. Mycket lätt att laga och kan serveras varm eller kall efter din egen önskan.
Detta behöver du till fyra:
6 medelstora rödbetor med skal och ”svans” kvar
1 stor gul lök, finhackad
1 matsked sesamfrön
2 matskedar rapsolja
1 dl olivolja
3 matskedar hallonvinäger
1/2 dl frysta hallon
1 matsked finhackade blad av mynta
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i rödbetorna med skalen och svansarna kvar. Koka till dess att du kan sticka en gaffel i betorna. Det tar ca 15 minuter. Häll av vattnet och kyl betorna under rinnande kallt vatten. Skala och dela rödbetorna i bitar ca 2 cm stora. (Vill du inte bli röd om fingrarna så använd platshandskar när du skalar rödbetorna).
Värm rapsoljan i en stekpanna. Lägg i den hackade löken och låt den bli genomskinlig. Lägg i sesamfröna och låt dem blanda sig med löken någon minut.Lägg i rödbetorna, salta och peppra och vänd runt. Ställ åt sidan.
Häll vinägern i en matberedare. Häll långsamt i olivoljan medan du låter matberedaren gå på medelhastighet. Lägg i hallonen och fortsätt köra tills att det blandat sig. Tillsätt myntan och salt och peppar. Lägg åt sidan.
Vill du servera salladen varm värmer du upp rödbetsblandningen. När den är varm tar du den ur pannan och blandar i dressing. Vänd runt och låt vila en minut och servera sedan. Ska det vara kallt är det bara att blanda dressingen och rödbetorna.