Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktigt trevlig liten lunch- eller mellanrätt. Den fungerar utmärkt som tillbehör till rökt fisk, t.ex. lax. Och det blir väldigt bra med rätt vin. Lätt att laga och väldigt svårt att misslyckas med. Du behöver inte vara matexpert för att hitta den här rätten. Och den blir fin till brunchen.
Det här behöver du:
1 matsked olivolja
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl färsk spenat där du tagit bort stjälkarna
1 dl hackade tomater. Skär ett kors längst upp på tomaten genom skalet. Doppa sedan tomaterna ca 10 sekunder i kokande vatten. Skölj dem kallt och dra av skalet. Skär klyftor och ta bort kärnorna, Därefter hackar du resten. Det är de tomaterna du ska ha 1 dl av.
salt och nymalen svartpeppar
3 ägg
2 matskedar grädde
1 matsked smör
3 matskedar smulad fetaost
1 matsked hackad färsk dill
Så här gör du:
Lägg olivoljan i en medelstor stekpanna. (Enklast är det om den har lutande sidor). Låt vitlöken brynas 1 minut. Sänk värmen och lägg i spenaten. Låt koka ytterligare 1 minut. Lätt i tomathacket och  en nypa salt. Rör om en halvminut och ta sedan röran i en separat skål. Torka stekpannan ren. Du ska inte skölja eller diska den. Du vill ha kvar smaken från röran när du steker din omelett.
Blanda äggen och grädden. Salta och peppra efter smak. Ställ den urtorkade stekpannan på låg värme och lägg i smöret. När det börjar låta om det häller du i äggblandningen. När ägget stelnar längst ut i stekpannan tar du en stekspade och vänder försiktigt loss det stelnade ägget och flyttar det mot mitten. På så sätt blir omeletten färdig överallt. När det återstår ett tunnt lager av ostelnat ägg överst på omeletten tar du den av värmen. Lägg tomatröran över halva omeletten. Ovanpå tomaterna strör du fetaost och dill jämnt fördelat. Vik omeletten dubbel så att du vänder den ”tomma” delen över den med tomater. Värm upp ett serveringsfat och stjälp försiktigt omeletten till fatet. Ett tips! Häll alltid med den vikta kanten nederst. På så sätt rinner inte innehållet ut edan du flyttar omeletten.