Skriv ut recept Skriv ut recept

Ostfondue

Fonduen skapades ursprungligen i Schweiz på 1700-talet och är egentligen husmanskost för dem, som producerades på råvaror som tillverkades och fanns på varje bondgård vid den tiden, ost, vin och kirsch (körsbärssnaps). Den är riktigt läcker att servera nu när det blivit kallt ute, men var lite noga med detaljerna för ett bra resultat. Vår gamla käpphäst att vitt vin passar till hårdost får fint töd av att det just är vitt vin som läggs i.
Detta behöver du till runt 6 personer:
1 vitlöksklyfta delad diagonalt.
3,5 dl torrt vitt vin med syra, t.ex en Riesling (Viktigt med syran för osten ska hålla sig smält och inte dela sig)
1 matsked potatismjöl
2 teskedar kirsch (går med annan fruktsprit på t.ex plommon eller i nödfall två teskedar vodka med fyra droppar citronsaft – det är syran som hjälper osten att hålla sig smält)
250 gram lagrad grovriven Kvibille Herrgårdsost
250 gram lagrad grovriven Kvibille Grevé
Gör så här:
Gnid insidan av fonduepannan med vitlöksklyftan med snittytan mot kastrullen. Tänk å att det ska vara en tjock kastrull av stengods eller järn.
Ställ kastrullen på svag till medel värme och lägg i vinet. Vänta till dess vinet börjar sjuda. Blanda samman spriten och potatismjölet i en kopp så att det är klart när det ska användas senare.
Lägg i osten i omgångar och rör i zick-zack och inte cirkelröreler (viktigt att du gör det för att undvika att osten delar sig). Håll på till dess att all ost smält och ser gräddig ut. Den får inte koka. Rör om potatismjölsröran en extra gång och rör ner i smeten. Få röran att sjuda försiktigt under konstant omrörning till dess den tjocknar (tar 5-8 minuter).
Servera direkt från kastrullen som ska ställas på värmehållare på bordet. Spetsa brödet på långa gafflar eller fonduegafflar. Vrid runt brödbiten försiktigt så att den blir ostfylld. Håll över kastrullen så att droppar faller av och det svalnar. Stoppa i munnen, men undvik att bita på gaffeln eftersom den ska användas igen eller lägg brödbiten med osten på en tallrik och ät med en anan gaffel (kan se lite fräschare ut i främlingars sällskap).