Kyld laxsoppa med laxbitar
En mycket god, sval, välsmakande soppa som du serverar antingen som lunchrätt eller som en krämig förrätt en varm sommarkväll. Väldigt lätt att laga.
Det här behöver du:
1 ordentlig bunt med gräslök
1/2 tesked vitpeppar
1 dl olivolja
6 matskedar smör
6 finhackade schalottenlökar
3 finhackade vitlöksklyftor
3 hg varmrökt lax skuren i mindre bitar
3 matskedar vetemjöl
7 dl färdigblandad kycklingfond (blanda 1:5 koncentrerad och vatten)
1 dl torrt vitt vin
2 lagerblad
5 dl vispgrädde
salt efter smak
till serveringen: mindre bitar av varmrökt lax och dillkvistar
Så här gör du:
Gör en puré på gräslök, olivolja och vitpeppar. Ställ kallt under några timmar.
Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i lök och vitlök. Låt steka i tre minuter. Lägg därefter i den rökta laxen. Rör ordentligt och ofta under två minuter. Strö över mjölet över laxröran och rör ordentligt. Låt steka under ytterligare ett par minuter. Häll i kycklingfonden. Lägg i lagerbladen. Sätt ner värmen och låt sjuda i tio minuter. Ta från plattan och låt svalna något. Ta bort lagerbladen och puréa soppan i matberedare eller med stavmixer. Sila den genom en sil och använd en sked för att trycka igenom så mycket som möjligt. Häll i grädden i den silade soppan och vispa den en aning tjock. Kyl ner soppan under ca 3 timmar i kylskåp. Servera den kall. Lägg i några bita varmrökt lax och ett par kvistar dill.