Skriv ut recept Skriv ut recept

Det här kan du göra på oxfile, fläskfile eller varför inte lammfilé. Det är ytterst lättlagat. Det finns sötma i rätten som är skapad för att passa till viner som gjorts på torkade druvor.
Detta behöver du till fyra:
100 g smör (till två användningar)
8 mindre bitar av ditt filékött (Oxe, Fläsk eller lamm)
1 tsk salt
2 dl hackad gul lök
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt vin
1 dl ljusa russin
2 msk honung
1 tsk kumminfrön
1 tsk kanel
1 msk rostade sesmfrön
Så här gör du:
Rosta sesamfröna i en torrstekpanna så att de får färg. Ta bort fröna, men gör inte rent stekpannan.
Smält smöret i stekpannan och hetta upp det. Salta köttet med hälften av saltet och stek i hög värme på båda sidor i ca 5 minuter per sida. Ta köttet av pannan.
Lägg i resten av smöret. Lägg i löken och resten av saltet. Låt steka i en minut. Rör ner fond, vin, russin, honung, kummin och kanel. Låt sjuda samman under fem minuter. Lägg i köttet och låt sjuda ytterligare fem minuter under lock.
Servera köttet med såsen och strö över sesamfrön. Passar utmärkt med lite bulgur och en grön sallad.