Fläskfilé med gräddstekta champinjoner och potatispuré
Riktigt gammal husmanskost som passar de flesta smaker.
Detta behöver du till fyra:
8 hg fläskfilé, putsad och skuren till biffar
smör och olja att steka i
till såsen:
1/2 liter champinjoner i skivor
100 g smör
1 msk lökfond
1 msk kantarellfond
i gul lök, finhackad
2 dl grädde
till moset:
1 kg mjölig potatis
50 g smör
1 dl grädde
1 msk riven pepparrot
Så här gör du
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och mosa i smör , därefter grädde och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
Stek svampen i smör tillsammans med löken. När svampen släpper vätska och får fin svampdoft lägger du i fond och grädde och kokar till dess det tjocknar.
Stek biffarna i smör och olja, som ska vara ordentligt varm.
Stek ca fem minuter per sida. Låt köttet vila ett par minuter.
Servera köttet med svampsåsen och moset.