Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskfilé med krämiga kantareller

En riktigt fin liten rätt, som har fin smak och som är behagligt lätt att laga en lat dag.

Detta behöver du till 4 personer:
2 fläskfiléer ca 350 gram vardera
1 vitlöksklyfta till köttet
1 tesked havssalt
1 matsked olja
750 gram kantareller eller annan svamp som du hittat, skuren i mindre bitar av ungefär samma storlek
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 finhackade vitlöksklyftor till såsen
1 matsked smör till stekning
1 tesked salt
1/2 dl vitt vin
2 matskedar creme fraiche
3 matskedar vispgrädde
1 matsked finhackad färsk persilja
1 matsked koncentrerad kantarellfond
4 cl mörk rom eller konjak

1 matsked smör till sås
salt och nymalen vitpeppar

Så här gör du:
Kör ihop en vitlöksklyfta med en tesked salt med en stavmixer eller i en mortel till en pasta.
Gnid in fläskfiléerna med vitlökspastan. Krydda med nymalen vitpeppar. Tryck ihop den tunna sidan på filéerna så att köttet blir ungefär jämntjockt.
Sätt en ugnssäker stor stekpanna på medel till hög värme på spisen. Lägg till oljan och bryn fläskfiléerna runt om så att de blir vackert bruna. Ta filéerna ur pannan och lägg å sidan.
Reducera värmen till medium. Tillsätt en matsked smör. Lägg i löken och låt en bli mjuk och genomskinlig. Inte bli brynt. Tillsätt den hackade vitlöken och koka ihop med löken under två minuter.
Sätt ugnen på 190 grader.
Tillsätt svampen, fond, rom/konjak och salt och koka ihop under tio minuter. Täck inte med lock. Tillsätt det vita vinet, rör om och lägg därefter i fläskfiléerna. Sätt in stekpannan i den varma ugnen.
Låt koka i ugnen under 25 minuter eller till dess att fläskfiléerna känns fasta att ta på.
Ta ur ugnen. Slå in filéerna i aluminiumfolie och låt vila. Häll över vätskan från köttfatet i en kastrull. Koka svampen på låg-medium värme på spisen till dess att svampen mjuknat.
Rör i creme fraiche, vispgrädde och därefter smöret. När allt blandats väl salta och peppra och lägg i den hackade persiljan.
Skär filéerna i tjocka skivor. Servera med kantarellerna i sin sås. Garnera med lite ytterligare persilja. Serveras med stor fördel till en pappardelle pasta eller stekt potatis.