Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskkotlett är svår på sitt sätt. Överlagad blir det en torr bit tuggmotstånd. Viktigt att du steker på hög värme och kör den färdig på lägre värme i ugnen sedan. Det här receptet plockar fram de underbara äppelaromerna som bara lyfter fläskköttet rätt upp i himlen. En riktig höjdare således.

Det här behöver du till två:
1/2 matsked smör
olivolja
2 tjocka fläskkotletter på benet
1/2 tesked kanel
1 tesked torkad kummin
1 tesked torkad koriander
salt och peppar
2 stora Granny Smith äpplen skurna i 16 skalade klyftor eller hackade
1 dl mörk rom
1 dl kraftig äppelcider

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i oljan på hög värme i en ugnslämplig stekpanna eller gryta. Tvätta och torka kotletterna noga. Täck båda sidorna med kanel. kummin, koriander och salt/peppar. Stek så att kotletterna kommer ordentligt i kontakt med pannan trots benet. Stek ca 4 minuter per sida. Då förseglas kotletten och du kan koka den färdig i ugnen.

Var inte rädd för att det blir rejält med färg på kotletterna. Inga blekfisar här inte. Ta bort kotletterna från pannan och dra ner värmen till medium. Lägg i romen och rör upp eventuella fastnade bitar i botten på pannan. Lägg i cidern och äppelklyftorna. Låt koka tills äpplena mjuknat och absorberat lite av saften. Det tar ca 5 minuter. Lägg tillbaka kotletterna i pannan. Flytta äpplena så att de hamnar runt och över kotletterna. Täck med lock och ställ i ugnen i ca 15 minuter. Då är kotletterna färdiga men saftiga och saften har reducerat i äppelsåsen till en tjock sötaktig äppelsås. Servera med äpplen och sås över kotletterna. En grovpressad potatis blir gott till. Suger dessutom upp den goda såsen.