Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har utvecklat en lite personlig variant av löksåsen för att ge en bred och fyllig smak. Många har velat ha receptet så här kommer det. Fungerar lika bra att servera till den stekta fisken, till stekt fläsk, pannbiff eller om du glömt att köpa fisk och kött som en riktigt trevlig pastasås.
Det här behöver du:
1 kg gul lök som du skalat och hackat
150 gram smör
1/2 matsked koncentrerad oxfond
1/2 matsked koncentrerad kantarellfond
1/2 matsked balsamicovinäger
4 cl mörk rom eller cognac
2 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Lägg i  den hackade löken och rör om. Mät hur högt löken når i kastrullen. När löken är färdig ska den ha reducerats med tre fjärdedelar. Mät gärna med en sticka och markera vad som är 1/4 så att du vet när du är klar. Rör nästan oupphörligt. Hela grunden för rätten är att reducera löken så att vatten och syra försvinner och de fylliga söta smakerna blir kvar. Utan att du bryner löken. Ingen färg således. När löken är klar lägger du i kryddor, fonder, vinäger och blandar detta med löken. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och cognac. Rör om. Låt sjuda till dess att såsen tjocknar av sig själv. Klar att servera. Smaka av med salt och peppar. Drick ett rött vin som hittar sötman i såsen. Serveras med grillad kyckling, stekt fläsk, som stekts i smör eller en pannbiff på magert oxkött.