Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskkotlett med svampsås

En gammal svensk klassiker som blir söndagsmiddag serverad med potatismos och självklart med ett överflöd av god sås. Superenkelt att laga. En verklig favorit till budgetpris.

Detta behöver du till fyra:
Potatis till potatismos med rikligt av smör och en skvätt mjölk och ett kryddmått riven muskot.
4 fläskotletter
salt och peppar och smör att steka i.
Till såsen:
1 liter skogschampinjoner, stammen avskuren och huvudet i tunna skivor
3 msk smör
2 tsk finhackad vitlök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl torrt vitt vin
1 msk soja
1 tsk dijonsenap
1 tsk Worcestershire sås
2 dl grädde
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Salta och peppra fläskkotletterna på båda sidor.
Stek dem i smör i hög värme fyra minuter per sida.
Ta stekpannan av värmen och låt kotletterna ligga kvar 5-7 minuter efter stekningen under lock.
Smält smöret till såsen i en stekpanna. Lägg i svampen när smöret slutat fräsa. Stek svampen till dess att den ger ifrån sif sin vätska.
Tillsätt alla ingredienser utom grädden.
Koka samman och låt reducera med 1/3.
Tillsätt grädden och låt koka samman till dess att såsen tjocknar.
Servera kotletterna med såsen och potatismos. Garnera gärna med en persiljekvist eller annat grönt.