Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläsklägg med mandel och päron

En maträtt som har väldigt många smaker. Du kan göra den på kyckling om fläskkött inte känns lockande men vi tycker att fläskköttet är väldigt bra på att absorbera smaker från alla kryddorna. Och här finns det en massa smaker.
Detta behöver du till fyra personer:
2 matskedar olivolja
1 stor gul lök, finhackad
4 tunna skivor torkad, men inte rökt, skinka (pancetta om den är italiensk)
2 vitlöksklyftor, krossade
1 dl finhackad skalad sötmandel
1/2 dl stekta pinjenötter (steks i torr stekpanna till dess de blir ljusbruna)
2 dl ströbröd
2 matskedar finhackad salvia
1 ägg, lättvispat
1 1/2 kg fläsklägg eller fläskcarré med ben
1 tesked fänkålsfrön
1 tesked salt
4 stora mogna päron halverade på längden
1/2 matsked honung
Så här gör du:
Värm ugnen till 225 grader
Värm upp hälften av oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i lök, skinka och vitlök och stek under omrörning i fem minuter. Lägg i mandeln och fortsätt steka i 4 minuter till dess att mandeln börjar bli gyllengul. Ta av värmen och låt stå så att den svalnar något.
Lägg blandningen i en medelstor skål. Lägg i de stekta pinjenötterna, ströbrödet, salvian och ägget. Salta och peppra. Blanda samman allt  till en fast konsistens.
Värm upp honungen och lägg en tesked vatten för en lösare konsistens.
Torka av köttet med en bit hushållspapper. Lägg köttet med benet ner. Skär med en vass kniv en skåra mitt i köttet så att det skapas en ficka. Men du ska inte skära så att köttet delar sig utan det ska sitta ihop på ena sidan och bara kunna flikas upp.
PLacera brödblandningen längs hela köttet. Rulla ihop köttet och fäst med ugnssnöre så att köttet sitter fast tillsammans runt fyllningen.
Lägg i ett stort ugnsfast fat. Drissla över resten av olivoljan, fänkålsfrön och salt. Gnugga in salt och krydda med handflatan. Placera päronen runt köttet och drissla över honungen. Låt rostas i ugnen i 30 minuter. Sätt ner värmen till 175 grader och låt rosta vidare i ytterligare 45 minuter. Ta ur ugnen.
Låt köttet vila i 15 minuter. Ta köttet och päronen ur pannan och rör ut köttsaften med en aning smör.
Skär upp köttet och servera det med päronen och drissla över lite av skyn på stekfatet. Behövs det kan du servera potatis eller en grön sallad vid sidan.