Skriv ut recept Skriv ut recept

Fransk kalvgryta

Klassisk fransk specialitet som står på bordet många söndagar. Väldigt lättlagat och ett recept som gillas av många.

Detta behöver du till fyra:
1 kg kalvstek 
olivolja till stekning av kött och grönsaker
1 stor gul lök , grovt hackad
2 morötter , skurna i rejäla mynt
4 vitlöksklyftor , finhackade
3 stjälkar blekselleri , grovt hackade
1 kvist färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin
2 msk  tomatpuré
3 dl torrt vitt vin
3 dl färdigblandad kalvfond
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stekgryta.
Stek löken mjuk först
Tillsätt därefter resten av grönsakerna
Rör ner tomatpurén. Blanda ordentligt
Skär köttet i medelstora tärningar på 2-3 cm
Stek köttet i olja i het stekpanna så att det får färg runt om.
Lägg köttet ovanpå grönsakerna i stekgrytan. Lägg timjan och rosmarin på toppen.
Blanda vin och fond och häll över grytan.
Koka på spisen under lock i en timma.
Servera med ett kraftigt bröd och en grön sallad.