Fransk kalvgryta
Klassisk fransk specialitet som står på bordet många söndagar. Väldigt lättlagat och ett recept som gillas av många.
Detta behöver du till fyra:
1 kg kalvstek
olivolja till stekning av kött och grönsaker
1 stor gul lök , grovt hackad
2 morötter , skurna i rejäla mynt
4 vitlöksklyftor , finhackade
3 stjälkar blekselleri , grovt hackade
1 kvist färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin
2 msk tomatpuré
3 dl torrt vitt vin
3 dl färdigblandad kalvfond
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stekgryta.
Stek löken mjuk först
Tillsätt därefter resten av grönsakerna
Rör ner tomatpurén. Blanda ordentligt
Skär köttet i medelstora tärningar på 2-3 cm
Stek köttet i olja i het stekpanna så att det får färg runt om.
Lägg köttet ovanpå grönsakerna i stekgrytan. Lägg timjan och rosmarin på toppen.
Blanda vin och fond och häll över grytan.
Koka på spisen under lock i en timma.
Servera med ett kraftigt bröd och en grön sallad.