Fransk kycklinggryta
En klassiker, som fungerar bra i alla lägen.
Detta behöver du till fyra:
8 fullmatade kycklinglår
4 msk mjöl
4 stora röda äpplen, delade och skurna i tunna klyftor med skalet kvar
2 gula lökar, skalade och skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk torr timjan
2 dl äppelcider
3 dl grädde
1 msk dijonsenap
1 msk koncentrerad kycklingfond
rikligt med smör på olika ställen i receptet
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg i generöst med smör i en stor stekgryta på spisen. Hög värme.
Stek äppelklyftorna så att de får färg på båda sidorna. Ta därefter bort äpplena och spara.
Salta och peppra kycklingen runt om och pudra med mjöl på båda sidorna.
Lägg i ytterligare generöst med smör i grytan och stek kycklingen på båda sidor i 7 minuter per sida så att de får fin färg.
Ta kycklingen ur grytan och lägg i ytterligare smör. Lägg i löken, vitlöken, timjan och fond. Låt steka till dess att löken mjuknat. Lägg i äppelcider, senap och grädde och koka samman så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka äppelbitarna i såsen. Placera kycklingbitarna i såsen. Sätt på lock och baka mitt i ugnen i 30 minuter.
Servera med en god sallad.