Friterad ädelost
Detta är en lika enkel som delikat anrättning. Många blir glatt överraskade och en del har minnen från friterad camembert. Dett gör du enkelt i stekpannan och avnjuter det som det är elle rmed en sylt på fikon eller aprikoser. Självklart med ett glas portvin.
Detta behöver du till 4 personer:
200 gram ädelost i block som ska vara fast, inte mjukt eller muligt
2 ägg
ströbröd
1/2 dl smör
1/2 dl matolja
Så här gör du:
Smält smöret tillsammans med oljan i en liten stekpanna.
Skär osten i långa kraftiga stavar, en per person. Lägg stavarna en stund i kylen så att de blir hårda och fasta.
Vispa ihop äggen och lägg i en djup talltik. Lägg ströbrödet i en annan tallrik. Vänd en oststav i ägget så att det blöts runt om. Doppa därefter i ströbröd så att det täcks runt om. Gör detta för alla oststavarna. Låt dem vila emellan på galler. Upprepa därefter proceduren så att alla oststavar har doppats tre gånger i ägg ocgh tre gånger i ströbröd. Stek stavarna i smöret/oljan så att de får färg runtom. Låt dem vila och rinna av på galler en stund. Servera varma, eventuellt med en klick sylt på aprikos eller fikon. Servera absolut ett glas portvin till.