Skriv ut recept Skriv ut recept

En udda rätt känd som Beer Can Chicken eller Drunken Chicken. Kul och superenkel att tillreda, och bara själva tanken kommer göra att även gästerna får ett leende på läpparna. Samtidigt är det ett fantastiskt sätt att få till riktigt saftig kyckling på insidan med krispighet på utsidan. Görs enligt tradition på grillen, men blir utmärkt även i ugnen. Du kan även anpassa rätten med egen marinad eller kryddblandning etc.

Det här behöver du till fyra:
1 hel kyckling med rensat innanmäte
3 msk olivolja
3 msk hackad färsk timjan
1 msk salt
1 msk peppar
1 50 cl-burk med öl (du kan experimentera med ölsort, men lager/pilsner passar perfekt)

Så här gör du:
Det bästa är den typiska första instruktionen till detta recept: Drick halva ölburken. Du kan förstås göra dig av med den på annat sätt. Ställ den sedan åt sidan för att bli rumstempererad. Om du ska tillreda kycklingen i ugn så sätter du den på 180 grader, ska du grilla så är det bäst om du kan ha en del av grillen utan direktvärme (dvs placera kol enbart på ena sida av grillen, eller tänd bara på en del av gasgrillen). Blanda timjan, salt och peppar och gnid det över hela kycklingen. Gnid kycklingen i oljan. Om du vill kan du försiktigt göra små hål längst upp på sidan av burken, det är inget måste men underlättar för tillagningen (akta så du inte skär dig bara). ”Trä” kycklingen över ölburken och se till att den förblir stående med hjälp av benen. Kör skapelsen på den ”kalla” delen av grillen eller i ugnen tills temperaturen är 80 grader intill benet. Det tar ofta runt 1 1/2 timme, och försök att inte störa kycklingen för mycket under tiden. Var mycket försiktigt när du tar bort kycklingen från grillen då ölburken blir väldigt het.