Skriv ut recept Skriv ut recept

Osso Buco

Det är en traditionell italiensk rätt som är lika rolig att laga som den är god att äta. Servera gärna med risotto milanese som på bilden, så faller gästerna pladask.

Det här behöver du till fyra personer:
4 skivor av kalvlägg med märgen kvar. Du hittar dem i många affärer i frysdisken. Hittar du det inte prova med märgpipa med ben i stället
1 stor gul lök finhackad
2 grova morötter skurna i stora bitar men inte skalade
1 selleristjälk skuren i tunna skivor
3 hela vitlöksklyftor med skal och allt
1 matsked kalvfond, koncentrerad flytande
50 cl vitt vin
3 matskedar olivolja
1 lagerblad
3 blad färsk salvia eller 1 tesked torr salvia
salt och peppar efter smak
Grönsaker till servering:
1 hel purjolök, grovt hackad och det är noga att du också hackar med det gröna
2 morötter, skalade och skurna i mindre bitar
Till Gremulatan
skalet av en citron
1 dl hackad persilja
2 skalade och hackade vitlöksklyftor

Så här gör du:
Värm oljan i en stekgryta. Stek på hög värme köttet på alla sidor och du kan göra det i omgångar om det inte ryms i grytan på en gång. När köttet fått färg så tar du det ur pannan.
Lägg löken i oljan och sänk värmen till medium. Låt steka till dess att den blir lite genomskinlig, men inte får färg. Häl i fond och vin. Koka upp. Lägg i köttet (Har du kalvlägg ska du vara noga med att den breda sidan på benet kommer uppåt så att märgen inte faller ur när det ska långkoka), grönsakerna, kryddor och vitlöken. Se till att det täcks med vätska. Komplettera eventuellt med lite mer vitt vin. Låt sjuda i ca 2 timmar.
När 15 minuter återstår lägger du serveringsgrönsakerna, purjolök och morot i kokande saltat vatten och kokar i 15 minuter.
När köttet kokat färdigt tar du ur köttet ur pannan och lägger i en skål. Sila såsen så att du blir av med kryddor och sönderkokta rotfrukter. Lägg tillbaka såsen i grytan. Lägg tillbaka köttet. Lägg i de kokta grönsakerna som du efterkokt. Smaka av med salt och peppar. Du är färdig. Lägg alla ingredienser till Gremulatan i en matberedare och kör under ca 30 sekunder till en finhackad blandning. Servera med pressad potatis, krämig polenta, klassisk Risotto Milanese eller bara en blandad sallad. Lägg en sked Gremulata på köttet.