Skriv ut recept Skriv ut recept

En utmärkt lunchrätt eller lyxig förrätt. Kan serveras med en sallad eller med amerikansk servering med hamburgerbröd.
Detta behöver du till fyra (två medelstora biffar per person):
8 hg laxfilé utan skinn och ben
2 hela ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 msk koncentrerad hummerfond
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 salladslökar, finhackade
1 msk pressad citron
Salt och peppar efter smak
Smör att steka i
Citron och gurka till serveringen
Ailoin:
3 dl majonnäs
2 msk vitlök, pressad
2 msk pressad citron
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Finhacka laxen (verkligt finhackad).
Blanda samman laxen med äggen. Tillsätt därefter ströbrödet och blanda ordentligt. Rör ner grädden, citron och fonden. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila kallt under minst en halv timma så att ströbrödet hinner svälla. Vänd nere den hackade löken.
Blanda samman ingredienserna till aiolin. Ställ kallt.
Hetta upp smör i en stor stekpanna. Forma smeten till 8 lika stora biffar, ca 2 cm tjocka. Stek ca 2 minuter per sida på hög värme. Tänk på att du inte får fylla stekpannan mer än till hälften. Annars sjunker värmen för mycket. Lägg de färdigstekta biffarna på ett uppläggningsfat och ställ dem i ugnen.
Låt biffarna stå i ca 15 minuter medan du dukar. Servera med lite sallad samt skivad citron och gurka. Aiolin serverar du antingen lite av eller har den på sidan så att alla kan ta efter aptit.