Skriv ut recept Skriv ut recept

Caponata – varm siciliansk sallad

, ,

En mycket typisk och god varm sallad som nästan är grunden för den sicilianska maten. Den finns i massor av varianter men basen är aubergine (äggplanta), som tillsammans med kapris är vanliga grönsaker på den italienska ön.  Rätten är lättare att göra än du tror. Den fungerar som en egen vegetarisk rätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kött.
Detta behöver du till fyra:
3 selleristänger
ca 2,5 dl enkel vegetabilisk olja att fritera i (t.ex solros- eller majsolja)
1/2 kg aubergine
salt
2 msk olivolja
1 rödlök, skalad och skuren i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 dl gröna oliver utan kärnor, grovt hackade
2 msk kapris
2 dl passerade tomater
3 msk rödvinsvinäger
2 msk russin, hackade
2 msk pinjenötter, stekta i torr stekpanna till dess att de blir gyllenbruna
Grovhackad persilja till serveringen
Så här gör du:
Ta bort alla blad och den grova biten längst ner på sellerin. Skär stavarna i ca 1 cm långa bitar. Koka upp saltat vatten i en liten kastrull och koka selleribitarna i 7 minuter. Skölj dem därefter direkt i kallt vatten. Sätt åt sidan utan vatten.
Ta bort stjälkarna på auberginerna och skär dem i ca 3 cm stora tärningar.
Hetta upp den vegetabiliska oljan i en mindre kastrull. Fritera auberginebitarna i omgångar till dess att de blir gyllenbruna runt om. Ta dem ur oljan med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper och salta dem.
Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i rödlöken och vitlöken. Stek under konstant omrörning i sju minuter till dess att löken börjar få färg.
Lägg i den kokta sellerin, oliver, kapris, russin, pinjenötter, passerade tomater och vinäger. Koka samman ett par minuter och smaka av med salt.
Lägg i auberginbitarna och vänd runt försiktigt så att du inte mosar auberginen. Låt steka samman 5 minuter.
Servera i en skål eller lägg den varma salladen direkt på tallrikar för servering.