Skriv ut recept Skriv ut recept

Kyckling Normandie

En verklig klassiker, som kommer från franska Normandie och självklart hittar du äpplen i receptet. Det är signaturen i det distriktet. Mycket lätt att laga och det ser festligt ut när det serveras. Det kanske ser ut att vara många steg, men det innebär inga svårigheter. Du ska bara laga grönsakerna en i sänder och sedan blanda samman dem på slutet.
Detta behöver du till fyra:
4 msk smör
2 stora gröna äpplen (använd inte söta röda äpplen eftersom det förstör vinet)
Mjöl
4 hela stora kycklingben (alternativt fyra kycklingbröst)
salt och peppar
2 stora gula lökar, skalade och delade i klyftor på längden
15 cl mörk rom eller Calvados om du har det hemma
1/2 liter äppelcider
1 tesked torr timjan
1 dl grädde
1 msk pressad citron
Så här gör du:
Ta kycklingen ur kylen och låt den få rumstemperatur. Salta den runt om och låt stå i rumstemperatur 20 minuter med saltet.
Sätt ugnen på 190 grader.
Skär äpplet i klyftor med skalet kvar.
Värm upp 2 msk smör i en stekpanna som ryms i ugnen. Stek äppelbitarna. De ska få lite färg och då vänder du dem till dess att de fått färg på andra sidan.
Salta äppelbitarna och lägg dem på lite hushållspapper för att torka upp.
Skrapa upp eventuella resterna från äpplena i stekpannan och låt det finnas kvar i pannan. Lägg i resterande smör och hetta upp det.
Vänd kycklingen i mjöl och stek dem. Du kan steka dem i två omgångar så att värmen inte sjunker för mycket i stekpannan. Kycklingen ska bli gyllenbrun och det tar ca 5 minuter per sida på medelhög värme. Ta kycklingen ur stekpannan och sätt den till sidan.
Lägg lökklyftorna i samma stekpanna utan rengöring. Stek dem på medelhög värme och rör då och då. Löken kommer att släppa vätska som gör att eventuella stekrester lossnar i pannan. Stek ca 8 minuter. Häll i romen och skrapa runt med en träsked så att alla stekrester lossnar. Låt koka samman till dess att vätskan reducerats till hälften. Häll i äppelcider och strö i timjan och salta en aning. Låt koka upp.
Lägg kycklingen ovanpå lökröran och ställ i ugnen i 30 minuter utan lock.
Ta ut stekpannan ur ugnen. Lägg kycklingen till sidan. Sätt stekpannan på hög värme på spisen och lägg i äppelbitarna och den pressade citronen. Låt såsen reduceras till hälften. Sänk värmen till medel.  Häll i grädden. Smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med lök och äppelblandningen.