Gammeldags köttgryta
Den gamla klassiska köttgrytan vare sig mer eller mindre. Du får tips på hur du mjölar köttet. Annars är allt som vanligt.
Detta behöver du till fyra:
1 dl vetemjöl
1/2 tsk svartpeppar
6 hg benfri högrev, putsad och skuren i 3 cm tärningar
2 msk smör
2 msk rödvinsvinäger
5 dl rött vin
5 dl färdigblandad köttfond
2 lagerblad
1 stor gul lök, skalad och hackad
5 medelstora morötter, skalade och skurna i centimetertjocka skivor
2 stora bakpotatisar, skalade och skurna i 2 cm tärningar
2 tsk salt
Så här gör du:
Blanda mjöl och peppar i en stor papperspåse. Lägg i köttbitarna och skaka om ordentligt. Titta så att köttbitarna täckts av mjöl rumt om. Ta köttbitarna ur påsen.
Hetta upp smöret i en gryta, som har lock. Lägg i köttbitarna och vänd dem så att de får färg runt om.
Ta köttbitarna ur grytan. Häll i vinäger, fond och vin. Skrapa upp allt som fastnat i botten och låt sjuda några minuter. Lägg i köttet och lagerbladen. Få allt att koka lätt. Lägg på locket och låt sjuda i 1 1/2 timma. Skumma då och då om det kommer upp skum till ytan.
Lägg i löken, potatisen och morötterna. Koka ytterligare 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.