Skriv ut recept Skriv ut recept

Glaserade köttbullar med vitlök

Ett fint tilltugg eller en del av en måltid. Blir riktigt läckert med lite japanska toner.
Detta behöver du till fyra-sex personer:8 hg mager köttfärs
3 teskedar sesamolja
2 dl ströbröd
1 tesked riven ingefära
2 ägg
1 matsked krossad vitlök
2 dl finhackad salladslök (hälften till garnering)
2 matskedar rostade sesamfrön (rosta i torr stekpanna och rör tätt) (till garnering)
salt och peppar efter smak
Glaseringen
1/2 dl Teriyaki sås
1 matsked vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar japansk soja
1 tesked sesamolja
1 tesked riven ingefära:
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman köttfärs, sesamolja, ströbröd, ingefära, ägg, 1 matsked vitlök och hälften av salladslöken.Salta och peppra. Blanda samman ordentligt.
Rulla smeten till bullar, som inte ska vara större än ca 3,5 cm i diameter. Lägg bakpapper på en plåt och placera köttbullarna på plåten. Sätt mitt i ugnen ca 12 minuter så att de blir genombakade.
Medan du bakar köttbullarna blandar du samman glaseringen. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Värm såsen i en kastrull.
När kött bullarna är färdiga vänder du alla i den varma glaseringen och sticker en tandpetare i varje. Lägg på stort fat, dekorera med rostade sesamfrön och salladslök och servera direkt som tilltugg till ett glas vin.