Gotländsk Saffranspannkaka
En av Gotlands kulinariska specialiteter. Passar alldeles utmärkt som vinter och kalasmat. Enkel att göra och enkel att äta.
Detta behöver du:
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
1 dl socker
1 gram saffran (2 paket)
Så här gör du:
Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Häll i mjölken och låt gröten stå på mycket svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form.
Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 35 min.
Servera saffranspannkakan ljummen (inte varm) med lättvispad grädde och sylt. Helst ska det vara salmbärssylt, som är en gotländsk specialare. Men det går utmärkt med annan sylt.