Skriv ut recept Skriv ut recept

En av Gotlands kulinariska specialiteter. Passar alldeles utmärkt som vinter och kalasmat. Enkel att göra och enkel att äta. Självklat kan du dricka ett vin till.
Detta behöver du:
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
1 dl socker
1 gram saffran (2 paket)
Så här gör du:
Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Häll i mjölken och låt gröten stå på mycket svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form.
Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 35 min.
Servera saffranspannkakan ljummen (inte varm) med lättvispad grädde och sylt. Helst ska det vara salmbärssylt, som är en gotländsk specialare. Men det går utmärkt med hallon eller jordgubbssylt.
Du kan prova med lite vit port till; Offley Cachucha  (nr 8106) 119.