Grand Marnier Sufflé
Lyxmat som är så mycket enklare att laga än du tror. Nyckeln är att smöra skålarna och vi berättar hur du gör.
Detta behöver du till fyra mindre kokotter (dessertskålar):
1 msk smält smör till formarna
1 msk florsocker
5 msk vitt socker
5 msk smör, smält
5 tsk mjöl
1 dl mjölk
1 msk Grand Marnier
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk vaniljextrakt
2 stora äggulor
2 stora äggvitor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader utan fläkt och med under- och övervärme.
Smöra formerna med pensel så att du först penslar botten och sedan lägger du formen på sidan i handen och penslar från botten och uppåt medan du roterar formen. Gör gärna flera varv.
Strö lite florsocker i smöret.
Lägg 5 msk smör i en kastrull. Rör ner mjölet och därefter mjölken, Grand Marnier, apelsinskal och vanilj. Blanda i hälften av sockret.
Låt sjuda samman 3-4 minuter. Ta därefter av spisen och låt svalna till ljummet.
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner resterande socker ordentligt.
När mjölsåsen svalnat så vispa ner äggulorna en i sänder så att det blir ordentligt blandat.
Vänd därefter ner den vispade äggvitan med en slickepott eller stor slev.
Häll i smeten i de smorda formerna ända upp till kanten. Skrapa av så att det blir helt jämnt och fyllt.
Torka noga bort allt överflöd runt kanterna med lite hushållspapper.
Ställ in i ugnen på en gång och låt baka i 25 minuter. Öppna inte och titta och låt allt vara lugnt och stilla.
Servera direkt, kanske med lite vaniljgrädde.
OBS! Alla moment måste göras i en följd. Inget kan förberedas och sparas utan bara följ receptet, och baka. Det är därför du får vänta en halv timma när du beställer sufflé på krogen. Den kan inte förbakas.