Skriv ut recept Skriv ut recept

En verklig smakfavorit alldeles för sig själv eller tillsammans med lite kokt eller stekt fisk.

Detta behöver du till fyra:
2 + 2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liter kantareller
2 msk olivolja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
50+50 g smör
1 dl grädde
2 dl riven parmesan
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
salt och peppar till stekningen av svampen

Så här gör du:
Koka upp vattnet med saltet. Hacka löken fint.
Stek hälften av den mjuk i 50 g smör och tillsätt svampen. Salta.
Stek till dess att svampen mjuknar och släpper vätska.
Ställ hälften av svampen till sidan och kör den andra hälften tillsammans med vinet i en blender.

Häll olivoljan i en stor kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den resterande hälften av löken. Kör den mjuk och tillsätt sedan svamppastan. Blanda samman och häll i riset. Blanda runt på medelvärme och rör konstant till dess att riset börjar fastna. Tillsätt vinet och fortsätt röra.
När vinet är borta börjar du hälla i det kokta saltade vattnet i omgångar. Fortsätt röra och fyll på med vattnet. Efter ca 20 minuter testar du ett riskorn genom att tugga på det. Det ska inte vara stenhårt men mjukt och hårt i mitten. Det kan hända att du behöver hälla i lite extra vatten.
Häll i grädden och fortsätt röra.

Ta kastrullen av värmen och rör ner det sista smöret och parmesanen.
Servera direkt. Med riset i botten och den resterande stekta svampen ovanpå.
Riset har fått fin smak av svamppastan och dessutom har du en vacker stekt kantarell röra att servera på.