Pankopanerad schnitzel
En verklig klassiker, som kan serveras med några ansjovisfiléer och kapris, men vi har valt den mera internationella varianten med bara citron och brynt smör.
Det här behöver du till fyra:
4 bitar kalv- eller fläskschnitzel
5 dl pankobröd. som du kört i matberedare eller mortlat till tunnare konsistens
500 g smör
2 msk neutral olja
4 msk neutral olja
2 ägg, vispade
4 msk mjöl
6 cl mörk rom eller konjak.
salt och peppar efter smak
Skivade citroner till serveringen
Kokt/Stekt potatis och grön sallad till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 75 grader
Torka köttet med hushållspapper och banka ut det med kötthammare till halva sin ursprungliga tjocklek.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
När oljan blivit ordentligt varm lägger du i ca 100 gram smör och låter det bli varmt. Temperaturen ska vara 180 grader innan du börjar med stekningen.
Vänd köttet i mjölet, därefter i äggen och sist i pankoströet.
Stek köttbitarna en i sänder i det heta smöret ca 2 minuter per sida. Salta och peppra på båda sidorna.
Placera det därefter i ugnen och stek köttbitarna en efter en. Tillsätt lite nytt smör varje gång. Lägger du i mer kött på en gång så kyls stekpannan ner och köttet blir kokt och inte stekt.
När alla köttbitarna är stekta lägger du i det resterande smöret och romen/konjaken och rör upp allt som fastnat i botten. Stek smöret tills det blivit ljusbrunt och då silar du det ner det i en såssnipa.
Servera schnitzeln med rikligt med citronskivor. Kokt potatis. En grön sallad vid sidan och det brynta smöret som sås.