Skriv ut recept Skriv ut recept

En läcker förrätt som fungerar innan både kött och fisk. Det är också en utmärkt liten lunch med en grön sallad på sidan.

Detta behöver du till 6 personer (2 crepes per person)
Till crepen:
125 g vetemjöl
2 ägg, lätt vispade
3 dl mjölk
2 matskedar olivolja
1 tesked salt
Smör att steka i
Så här gör du:
Rör ner äggen i mjölet och därefter i omgångar mjölken så att det inte bli klumpar. Sist rör du ner saltet. Låt stå kallt minst en timme. Konsistensen ska vara ungefär som grädde. Blir det för tjockt så späd med lite mer mjölk.
Smält en sked smör i en varm stekpanna. Häll i en slev smet och tippa pannan så att hela ytan täcks av smet. När den börjar få färg på undersidan vänder du den och steker en halv minut till. Upprepa detta till dess att du gjort alla crepen. Ställ in crepen i 150 graders ugn medan du gör fyllningen.

Till fyllningen:
10 hela shiitake svampar
1 matsked olivolja
500 g bruna champinjoner
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 matsked japansk soja
1 matsked pressad citron
2 matskedar mörk rom
2 matskedar kinesisk sötsur sås
2 matskedar creme fraiche
1 tesked potatismjöl
2 salladslökar skurna i tunna bitar
sesamolja till serveringen
Så här gör du:
Lägg shiitakesvamparna i en stor skål och häll över kokande vatten. Ställ åt sidan under 30 minuter. Ta sedan upp svampen och behåll vattnet. Skär av stammarna på svampen och skär i skivor. Skiva svamphuvudena grovt
Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i champinjonerna med vitlöken och stek ca fem minuter. Lägg i shiitakesvampen tillsammans med 1 dl av svampvattnet. Tillsätt sojan, citronen, romen och den sötsura såsen. Koka upp och vänd ner creme fraichen. Salta och peppra efter smak. Rör ner potatismjölet och koka upp så att det tjocknar. Rör ner salladslöken och några droppar sesamolja.
Fyll crepen och rulla ihop dem. Dekorera med lite salladslök och servera direkt, varma.