Gratäng på lax och potatis
Lättlagad mat som passar i många sammanhang. Kan också göras mindre som förrätt eller till en buffé.
Det här behöver du till fyra:
600 g bakpotatis, skalad, skurna i tunna skivor
1 msk smör
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl riven Parmesan
500 g laxfilé utan skinn och ben, skuren i 2 cm stora tärningar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en stor ugnsfast form.
Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt den steka mjuk. Häll i fond, mjölk och grädde.
Låt koka upp och lägg i potatisskivorna. Låt koka till dess att vätskan tjocknar. Det tar ca 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Salta och peppra.
Lägg i laxbitarna och vänd runt. Häll hela blandningen i den ugnsfasta formen. Strö över osten och ställ mitt i ugnen. Baka ca 30 minuter. Blir det för mycket färg så täck med folie.