Gratinerad bakpotatis med ostsås
Enkel vällagad mat kan vara väldigt god. Du kan göra potatisen som ett tillbehör till både fisk och kött, men om du vill ka du länga ostsåsen med lite hackad skinka eller kyckling och så har du en hel rätt:
Detta behöver du till fyra
4 bakpotatisar
3 matskedar smör
2 matskedar mjöl
3 dl hackad Västerbottensost
2 dl vitt vin
salt och peppar
Så här gör du:
Baka potatisarna på galler mitt i ugen ca 1 timma i 175 grader.
Ta ut dem ur ugnen och dela dem med vass kniv i halvor.
Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Häll i vinet i omgångar under omrörning så att det inte blir klumpar. Låt koka försiktigt under omrörning ca 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Lägg i osten och rör konstant så att det inte bränner. Rör till dess att osten smält helt. Smaka av med salt och peppar.
Gröp ur potatishalvorna och hacka potatisen grovt. Behåll skalen hela. Vänd ner potatisen i oströran. Fördela röran i potatisskalen. Sätt ugnen på 225 grader och gratinera till dess att du får fin färg. Servera med mjukt rött vin.