Italiensk kyckling
Klassisk italiensk mat.
Det här behöver du till 4 portioner:
1 hel kyckling
8-10 svartrötter (1 påse)
1 citron
100 g smör
salt, svartpeppar ur kvarn
1 kruka färsk rosamarin, hackad
Kall bönsås med citron:
1 burk vita bönor (ca 400 g)
3 msk olivolja
saften från 1 citron
1/2 dl sky från kycklingen salt, vit-eller svartpeppar ur kvarn
Så här gör du:
1. Värm ugnen till 220°.
2. Skala svartrötterna och skär dem i lika långa bitar. Tvätta och skiva citronen med sitt skal.
3. Skär eller klipp bort ryggbenet på kycklingen när den ligger på rygg, och fläk ut den.
4. Lägg svartrötter och citronskivor i en ugnsfast form och lägg den utfläkta kycklingen ovanpå. Klicka ut smör, på både svartrötter och kyckling. Salta och peppra och strö över rosmarin. Kör in hela formen i ugnen och stek kycklingen i cirka 45 minuter.
5. Mixa alla ingredienserna till såsen med en stavmixer. Salta och peppra. Rör eventuellt ner skyn från kyckling- en i såsen.
Servering
6. Servera kycklingen varm med den kalla bönsåsen.