Gratinerad kyckling i vitlökssmörsås
Ett perfekt kycklingrecept antingen du vill äta en pasta, lite stekt potatis eller pommes. Men en sallad på sidan blir också bra. Fungerar med andra ord i alla väder.
Detta behöver du till fyra:
Till kycklingen:
4 kycklingbröst
1 vitlöksklyfta, krossad
3 msk olivolja
2 msk färsk timjan
1 msk rivet apelsinskal
1 msk soja
1 dl pressad apelsin
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3 dl riven mozzarella
Till såsen:
2 dl vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
10 vitlöksklyftor, 4 hackade och sex hela
1 dl hackad basilika
1 dl hackad bladpersilja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
4 msk smör
Hackad persilja till serveringen.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till marinaden exklusive osten i en skål. Blanda ordentligt. Lägg kycklingarna i en stor fryspåse och häll över marinaden. Vänd runt så att kycklingen täcks. Lägg kallt i minst två timmar. Vänd ett par gånger.
Koka samman alla ingredienser till såsen utom smör och de hela vitlöksklyftorna. När det kokat upp drar du ner värmen och låter det sjuda 10 minuter. Ta av värmen och rör ner hälften av smöret. När smöret smält så värm upp utan att det kokar och rör ner resterande smör.
Ta kycklingbrösten ur plastpåsen och lägg dem på ett stort ugnsfast fat. Häll növer dressingen från plastpåsen, jämnt fördelad över filéerna. Häll smörsåsen runt kycklingen. Lägg i de hela vitlöksklyftorna i såsen.
Baka kycklingen i 25 minuter mitt i ugnen. Strö över osten och baka till dess att osten smält och fått fin färg.
Servera kycklingen och häll över såsen.