Skriv ut recept Skriv ut recept

Enkelt och klassiskt italienskt recept med en rödvinssås, som ska koka samman och reducera och så lufttorkad pancetta (italiensk bacon) och en massa ost.
Detta behöver du till fyra:
2 msk olivolja
200 g pancetta (lufttorkad bacon), skuren i små tunna stavar, ca 4 cm långa
3 msk färsk rosmarin, finhackad
4 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, finhackad
1/2 liter kraftigt rött vin (det behöver inte vara det vi rekommenderar att dricka till. Ta något billigare)
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl riven Parmesan
Pasta efter aptit (vi föredrar Pappardelle eller Tagliatelle, som är lite bredare
Salt
Olivolja till serveringen
Så här gör du:
Koka upp vatten med salt i en stor kastrull till pastan.
Värm upp olja i en stekpanna.
Lägg i lök, vitlök och rosmarin. Låt steka under omrörning till dess lök och vitlök blir genomskinlig. Lägg i Pancettan och stek den till dess att fettet släppt från köttet.
Lägg i resterande ingredienser, rör om och koka upp. Låt koka i 15 minuter eller till dess att vätskan reducerats till hälften.
Koka pastan enligt instruktioner på paketet. Häll över 1 dl av pastavattnet i såsen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den rivna osten. Blanda den kokta pastan med såsen och servera. Droppa över lite olivolja alldeles innan serveringen. Precis som i Chianti.