Skriv ut recept Skriv ut recept

Gratinerade rödbetor med honung

En riktigt smaskig förrätt som blir alldeles extra god med de nya spröda rödbetorna, men du kan faktiskt ta av fjolårets modell också. Honungen förstärker sötman och de rostade pinjenötterna smälter i munnen.
Detta behöver du:
Rödbetor 1,0 kilo
Kvibille Svecia 400 gram
Pinjenötter 150 gram
Honung (flytande)
Olivolja
Flingsalt
Gör så här:
Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 min. OBS! Låt svansen och stammen vara kvar, annars läcker allt det goda ut i vattnet.Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre.
Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnsform.
Sätt ugnen på 225 grader. Ringla olivolja över rödbetorna och strö över fingersalt. Smula över sveciaost och ringla över rikligt med honung. Avsluta med ett lager av pinjenötter. Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och pinjenötterna har fått en fin gyllenbrun färg (tar ca 10 min). Tag ut och servera rödbetorna tillsammans med rucolasallad. Till detta dricker du något med sötma. Satsar  på Moulin Touchais (nr 4196) för 199 kronor och får vara med på ditt livs resa.