Grekisk Soutzoukakia
En form av grekiska köttbullar som är väldigt spännande och annorlunda på ett positivt sätt. Inte särskilt svårt att laga.
Detta behöver du till fyra:
500 g malet oxkött
2 tjocka skivor vitt bröd utan kanter
1 dl rött vin
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg, lätt vispat
2 msk bladpersilja, finhackad
1/2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
till tomatsåsen:
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
400 g konserverade tomater
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk kanel
2 msk pressad citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Börja med såsen:
Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i lök och vitlök och stek den ca fem minuter till dess att den är mjuk.
Lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Koka samman i ca 30 minuter så att den tjocknar.
Biffarna:
Lägg brödet i vinet och låt det helt absorberas av brödet. Pressa ur vinet hårt med händerna i en stor skål. Kasta bort brödet. Lägg i resten av ingredienserna och blanda samman till en jämn färs. Låt vila i kylskåp 1-2 timmar. Forma färsen till avlånga biffar med händerna och stek dem därefter i olivolja i en varm panna till dess att biffarna fått färg runt om. Det tar totalt drygt fem minuter. Hetta upp såsen i en stor kastrull och lägg i biffarna. Låt koka samman i ca 15 minuter. Strö över finhackad persilja. Servera med ris eller pressad potatis och en grekisk sallad.