Skriv ut recept Skriv ut recept

Grekisk Soutzoukakia

En form av grekiska köttbullar som är väldigt spännande och annorlunda på ett positivt sätt. Inte särskilt svårt att laga.

Detta behöver du till fyra:
500 g malet oxkött
2 tjocka skivor vitt bröd utan kanter
1 dl rött vin
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg, lätt vispat
2 msk bladpersilja, finhackad
1/2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
till tomatsåsen:
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
400 g konserverade tomater
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk kanel
2 msk pressad citron
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Börja med såsen:
Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i lök och vitlök och stek den ca fem minuter till dess att den är mjuk.
Lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Koka samman i ca 30 minuter så att den tjocknar.
Biffarna:
Lägg brödet i vinet och låt det helt absorberas av brödet. Pressa ur vinet hårt med händerna i en stor skål. Kasta bort brödet. Lägg i resten av ingredienserna och blanda samman till en jämn färs. Låt vila i kylskåp 1-2 timmar. Forma färsen till avlånga biffar med händerna och stek dem därefter i olivolja i en varm panna till dess att biffarna fått färg runt om. Det tar totalt drygt fem minuter. Hetta upp såsen i en stor kastrull och lägg i biffarna. Låt koka samman i ca 15 minuter. Strö över finhackad persilja. Servera med ris eller pressad potatis och en grekisk sallad.