Skriv ut recept Skriv ut recept

Grekiska köttbullar med tsatsiki

,

Smakar faktiskt som en resa till de grekiska öarna. De använder ofta lammkött till bullarna, men vi har valt oxkött. Men kryddorna är på plats.

Detta behöver du till fyra hungriga:
Tsatsikin:
1 grön gurka, skuren i små tärningar
1 msk koncentrerad grönsaksfond
2 mogna citroner, skalade och skurna i bitar utan kärnor
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl grekisk yoghurt (helfet)
1 dl dill, finhackad
1 dl myntablad, finhackade
2 msk olivolja
1/2 tsk svartpeppar
Köttbullarna:
6 hg mager köttfärs på oxkött
1 liten gul lök, finhackad
2 cm ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl myntablad, finhackade
1/2 dl persiljeblad, finhackade
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar.
1 msk spiskummin
1 msk torr koriander
Neutral olja till stekning

Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienserna till tsatsikin och ställ den kallt åtminstone ett par timmar.
Blanda samman alla ingredienserna till köttbullarna och låt färsen ligga kallt i plastfolie ett par timmar.
Forma färsen till normal köttbullsstorlek. Stek dem i olja i varm stekpanna.
servera bullarna på en klick tsatsiki. Kanske på ett flatbröd, precis som i Grekland.