Grillad lax med ingefära och vitlök

Suverän rätt med smak av Asien. Fräscht och nyttigt och lätt lagat.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar av färsk laxfilé med skinn, men inga ben
salt och peppar efter smak
till marinaden:
1 dl olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 msk sesamolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
2 msk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven ingefära
4 salladslökar i skivor
2 msk rostade sesamfrön
1 tsk salt
Till serveringen
2 msk rostade sesamfrön (rosta dem i torr het stekpanna. Akta dig så att de inte bränns eller fastnar)
Så här gör du:
Sätt på grillen i din ugn och temperaturen på 200 grader innan du ska grilla laxen efter marineringen.
Blanda samman alla ingredienser i marinaden.
Lägg laxbitarna i en stor plastpåse och häll över marinaden.
Låt laxen ligga i marinaden i kylskåp i 2 timmar eller mer. Vänd på påsen då och då så att laxen blir jämnt marinerad.
Ta laxen ur påsen, men spara marinaden till sås
Lägg laxen på en plåt med aluminiumfolie eller i ett smort ugnsfast fat. Placera under grillen och låt stå i 15 minuter eller till dess att laxen får fin färg.
Servera direkt och häll över marinaden som sås och strö över sesamfrön allra sist. Servera med en sallad eller lite ris.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner