Skriv ut recept Skriv ut recept

Receptet bygger på att vi utvecklat en sås, som bygger på pestosmakerna, men som fått en krämigare och lite mildare ton. Det passar utmärkt med laxen.
Detta behöver du till fyra:
4 lax filéer med skinnet kvar
salt och peppar till fisken
1 liter färsk basilika (ofta blir det bra med en hel kruka basilika – ta med alla kvistar och inte bara bladen)
1 dl pinjenötter
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1 msk pressad vitlök
1 msk dijonsenap
1 dl vitt vin
2 dl majonnäs
salt och peppar efter smak till såsen.
finhackad gräslök till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp grillen
salta och peppra laxen (inte skinnet)
Lägg laxen på grillen med skinnet neråt (det går bra att steka den också).
Täck laxen med aluminiumfolie så att den får värme också på ovansidan.
Lägg alla ingredienserna till såsen utom majonnäsen i en matberedare. Kör till en jämn sås. Kör ner majonnäsen med matberedaren. Smaka av med salt och peppar.
Laxen ska grillas ca 10 minuter. Skinnet blir mycket gott att äta om du gillar sådant. Servera laxen med såsen, lite hackad gräslök och med något grönt. Gröna bönor passar perfekt.