Stekt marinerad kycklingfilé med apelsin och rosmarin
Hemligheten är att du steker först och marinerar sedan. Det låter kanske lite bakvänt, men stekningen gör att kycklingen får en annan konsistens och är mera mottaglig för marinadens smaker. Sedan kör du den färdig i ugn efter marineringen och allt slutar perfekt. Servera gärna med en potatissallad eller potatismos gjort på bakpotatis.
Detta behöver du till fyra:
4 kycklingfiléer utan skinn och ben
2 dl apelsinjuice
2 dl torrt vitt vin
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soja
1 tesked salt
1 tesked nymalen svartpeppar
1 hel stor kvist rosmarin
1 tesked torr oregano
1 dl grädde till såsen
Rosmarin till serveringen
Så här gör du:
Allt det första gör du en dag innan du ska servera kycklingen. Perfekt festmat med andra ord. Du ska bara köra den i ugnen innan servering.
Lägg apelsinjuice, vin, soja, olivolja, salt, peppar, oregano och rosmarinkvisten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda ca 10 minuter. Rör om så att saltet löser sig och inte bränner fast i botten. Ta av värmen och låt svalna till ljummet.
Stek kycklingen i het panna så att den får fin färg på båda sidorna. Kycklingen ska inte vara genomstekt. Det gör du i ugnen innan serveringen. Låt svalna något efter grillningen. Lägg kycklingen i en tät fryspåse. Häll över marinaden och knyt påsen och ställ i kylskåp över natten.
Innan serveringen sätter du ugnen på 150 grader. Du placerar kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Sätt in formen med kycklingen och låt den bli färdig och det tar ca 25 minuter lite beroende på storlek. Pensla med marinad då och då. Stick med en sticka och se att det kommer klar vätska och inget annat. Låt kycklingen vila. Marinaden kokar du upp och silar sedan och kokar samman med en deciliter grädde så har du en bra sås. Servera kycklingen med såsen med rikligt med färsk rosmarin.