Skriv ut recept Skriv ut recept

Tapenade är en olivröra som kan göras på massor av vis. Vi har hållit oss till en version där oliverna och vitlöken får dominera. Det blir formidabelt till ett rött vin med både fyllighet och fin syra. Nästena obeskrivligt gott att göra. Servera det på balkongen med det rätta vinet så har du helt plötsligt hittat ett tillbehör som kan användas ensamt eller som en klick på tallriken med grillat.
Det här behöver du:
200 gram svarta kärnfria oliver
1 matsked pressad vitlök
1/2 dl olivolja
1/2 dl spad från olivburken
1/2 tesked salt
1/4 tesked nymald svartpeppar
Så här gör du:
Lägg allt i en matberedare och kör till en grov mousse. Spara den under lock om du inte ska äta den direkt.
Du som vill lägga till ytterligare smak finns det många alternativ. Du kan lägga en matsked kapris i matberedaren. Du kan lägga i två ansjovisfiléer. Du kan lägga en två konserverade finhackade fikon. Allt ändrar och lägger till smaker och dofter. Servera dem med kex om du ska ha lite tilltugg till ett glas sällskapsvin.