Skriv ut recept Skriv ut recept

Enkel mat som passar hela året. Ett litet tips; fyll först ett grillspett och när du är klar sticker du in ett parallellt. Det blir mycket enklare att vända, lyfta och hantera. Tänk på att lägga träspett i vatten en halvtimma innan du gör dina spett. Då fastnar inte laxen på spetten.
Det här behöver du till fyra:
800 g laxfilé utan skinn och ben, skuren i fem cm stora tärningar
2 stora gula citroner
2 msk pressad citron
2 msk rostade sesamfrön
2 dl hackad färsk dill
salt och peppar efter smak
Såsen
3 dl creme fraiche
1 msk pressad citron
1 dl hackad dill
1 tsk salt
Så här gör du:
Lägg spetten i vatten om de är av trä. Låt ligga i 30 minuter.
Skär citronerna i mycket tunna skivor.
Trä på laxtärningar och därefter en hopvikt citronskiva, ytterligare lax o.s.v. till dess att spettet är fullt. För in den andra grillpinnen vid sidan av den första.
Krydda med sesamfrön och salt och peppar. Droppa över den pressade citronen.
Lägg på grillen och grilla 3 minuter per sida om du vill ha lite rosa annars 4 minuter.
Rör ihop den enkla såsen.
Servera med rikligt med hackad dill och en sked av såsen.