Skriv ut recept Skriv ut recept

Grön sparrisrisotto

Lättlagat recept som ger mycket sparrissmak.

Detta behöver du till fyra:
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
5 dl kycklingfond
2 stora schalottenlökar, finhackade
3 msk smör
3 hg grön sparris
3 msk olivolja
2 dl riven Parmesan + att riva över vid serveringen.
1 dl grädde

Så här gör du:
Skär av sparrisknopparna och dela resten av sparrisen i centimeterstora bitar
Koka sparrisknopparna fem minuter i saltat vatten och ta ur vattnet och ställ åt sidan.
Koka sparrisbitarna i det vita vinet i 10 minuter. Kör därefter vin och sparris i matberedare så att det blir en slät sås.
Hetta upp olivoljan i en kastrull och lägg i löken. Stek den mjuk. Lägg därefter i riset och rör runt. Låt steka till dess att riset börjar fastna i kastrullen och vätskan kokat bort.
Häll i sparrissåsen och vinäger och blanda samman. Sänk värmen och låt sjuda till dess att all vätska kokat bort. Tillsätt fonden i omgångar under konstant omrörning. När vätskan kokat bort häller du på mer. Efter ca 20 minuter kan du bita i ett riskorn. Det ska vara mjukt med en hård inre kärna. Ta av värmen.
Tillsätt grädden och den rivna parmesanen. Rör om till dess att allt blivit blandat. Vänd ner smöret och rör ordentligt så att smöret absorberas.
Lägg i sparrisknopparna och vänd försiktigt ner dem.
Servera och dekorera gärna med lite hackad persilja och hyvla över lite färsk parmesan. Det ska ätas omedelbart så gästerna ska sitta till bords när du ställer fram tallrikarna. Risotton har en förmåga att tjockna och det ska du inte vänta på. Skulle det ske så läng med en skvätt vitt vin.