Grönkål på annorlunda sätt
Nu är det efter den första frostnatten dags att skörda en av vinterna primören, den färska grönkålen. Här får du ett recept på en grönkålssallad med fartig smak och fin beska och syra. Utmärkt komplement till ditt grillade kött eller en kryddig korv. Du får förslag på ett par riktigt bra viner här under.
Detta behöver du
1/2 kg grönkål som du rensat från stora ”senor” och vediga partier och därefter hackat grovt
3 matskedar olivolja
1 liten rödlök som du hackat fint
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 spansk peppar som du skurit i halvor på längden och tagit bort alla frön ur. Därefter skivade i lövtunna skivor
1 matsked rödvinsvinäger
1/2 tesked salt
Så här gör du:
Lägg de lövtunna pepparfruktskivorna på bakpapper och stoppa i ugn på 150 grader i ca 30 minuter.
Koka upp saltat vatten och koka grönkålen i tio minuter utan lock. Rör om då och då.
Värm upp oljan i en stekpanna så att den blir varm men inte het. Lägg i löken och låt den mjukna under omrörning under 6-7 minuter. Lägg i vitllöken och låt den bli lite genomskinlig med löken under en minut. Lägg i de torkade pepparfrukterna. Rör om ordentligt.
Lägg i grönkålen och låt steak med oljan i 7-8 minuter. Ta av värmen och lägg i skål. Blanda salt och vinäger och rör ner i salladen allra sist. Servera med kött bit eller kryddig korv. Drick ett fylligt rött vin med syra och beska.