Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk grönsakssoppa

,

Ibland är det skönt att äta något som värmer och fyller. Då är en traditionell grönsakssoppa en pärla.
Detta behöver du
4 matskedar olivolja
4 dl hackad purjolök, (bara de vita delarna)
2 matskedar finhackad vitlök
4 dl morötter, skalade och skivade i mynt ca 2 mm tjocka
4 dl hackade råa potatisar (ca 1 cm stora tärningar)
2 dl blomkål skuren i mindre bitar
1 liter grönsaksbuljong
2 dl broccoliblommor skurna i mindre bitar
2 dl frysta ärtor
1/2 dl hackad färsk persilja (den mängden ska vara hoppressad persilja)
2 teskedar nypressad citronsaft
salt och peppar efter smak
Så här gör du
Värm oljan i en stor tjockbottnad kastrull på medelvärme. Lägg i purjolök, vitlök och en nypa salt när oljan är varm. Rör om tills det är mjukt. Lägg i morötterna, potatisen , broccoli och blomkål. Låt de fräsa samman under 4-5 minuter. Rör om ibland.
Tillsätt fonden. Öka värmen och få det att sjuda. När det sjuder tillsätter du ärtorna. Minska värmen och lägg på lock. Sjud till dess grönsakerna är ”gaffel-mjuka”. ca 25 minuter. Ta bort från plattan och tillsätt persilja och citronsaft. Salta och peppra efter smak. Servera direkt.